6 kända svenska rockband

Sverige har lyckats mycket bra med att etablera sig på den internationella musikmarknaden. Abba var en av de första som slog igenom internationellt och har sedan följts av artister som bland annat Björn Skifs och Ted Gärdestad. Under 1980-talet så debuterade den svenska rockgruppen Europa internationellt och blev enormt populära över hela världen. Därefter så har vi haft andra svenska musikunder som exempelvis Yngwie Malmsteen, som är en legend inom rockvärlden. Han anses vara en av världens främsta gitarrister och var mycket framgångsrik både i USA och i Japan. Yngwie Malmsteen bidrog till att alla ville på en kurs och lära sig spela gitarr för att bli lika skickliga som legendaren.

Andra populära svenska musikgrupper som har rönt stora framgångar internationellt är bland annat Roxette, The Cardigans, The Hives, Ghost, Sugarplum Fairy och The Ark. Ghost är det rockband i Skandinavien som vunnit flest Grammis för sin musik i USA.

Sverige fortsätter att producera svenska rockgrupper som håller en mycket hög nivå, både i Sverige och internationellt vilket gör att Sverige är ett land att räkna med då det kommer till både rockmusik och popmusik. Det finns också en hel del svenska rockband som fortfarande är mycket populära internationellt samtidigt som det hela tiden kommer nya band som verkar ha det lätt att slå sig in på den internationella musikmarknaden.

 

Svenska rockband idag

Det finns ett flertal svenska rockband som fortfarande är aktiva och som har lyckats med att slå sig in både hos svenska musikälskare men också i många andra länder. Nedan får man mer information om några svenska rockband som har lyckats både i Sverige men också internationellt.

The Sounds

The Sounds är en band som kommer från Helsingborg och som har ett bra sound och spännande texter. Sångaren heter Maja Ivarson och hon grundade bandet tillsammans med 4 stycken klasskompisar. Bandet turnerar regelbundet över hela världen och uppdaterar också sitt låtarkiv med nya låtar hela tiden. The Sounds kommer säkerligen att kunna bidra med många nya hits under en lång tid framöver. Några av deras låtar som har slagit internationellt är bland annat Seven days a week, Living in America och Hit me.

 

The Hives

The Hives är ett svenskt rockband från Fagersta som grundades redan år 1993 och som fortfarande är mycket populära. The Hives är ofta med och spelar sina låtar i amerikanska TV-shower men har också varit förband till band som bland annat Maroon 5 och Rolling Stones. Bandets låtar brukar också förekomma i både filmer och tv-spel vilket också är ett gott betyg för att bandets låtar och sound har blivit mycket populära världen över. Sångaren i bandet är Pelle Almqvist har en bra röst som gör att man snabbt rycks med i låtarna. The Hives tillhör genren garagerock, som även många andra framgångsrika band också gör, som exempelvis Sugarplum Fairy och The Cardigans.

 

Mando Diao

Ett annat mycket populärt rockband, eller alternativt rockband, är Mando Diao. Gruppen bildades i Borlänge år 1996 och här finner man bland annat bandmedlemmen Gustav Norlén, som är bror till bröderna Victor och Carl Noren, som grundade rockbandet Sugarplum Fairy år 1998. Mando Diao har ett mycket brett och djupt låtarkiv där man kan hitta internationella hits som exempelvis Never seen the light of day blandat med inhemska låtar som Årets folkvisa. Mando Diao är kända för sina underhållande uppträdanden på scenen och för deras medryckande musik.

 

The Poodles

En annan svensk rockgrupp som också spelar alternativ rock är The Poodles. The Poodles består av grundaren och bandets trummis Christian Lundqvist, sångaren Jacob Samuel, gitarristen Henrik Bergqvist och basisten Germain Leth. The Poodles har släppt ett flertal album och singlar och det sista albumet, Devil in the Details, som släpptes år 2015 fick mycket bra recensioner. The Poodles har också uppträtt på Sweden Rock Festival vid två tillfällen.

 

Ghost

Ghost är en rockband som kommer från Linköping och som grundades år 2010. Redan samma år så släppte man sitt första album, Opus Eponymous, och redan kort därefter fick bandet spela inför en stor publik på en konsert i Tyskland. År 2011 drog man igång en världsturné där man spelade i ett flertal olika länder vilket ledde till att bandet fick en enorm uppmärksamhet internationellt.

Därefter har framgångarna rasat in i snabb takt. Bandets andra album spelade man in i USA år 2013. År 2014 vann man en grammis för en av sina låtar och en ny världsturné inleddes senare samma år. Bandet släppte sitt tredje album år 2015, även den spelades in i USA. Detta år vann man dessutom ytterligare en grammis för sin låt Cirice, som blev en stor hits i framför allt USA. Ghost släppte sitt fjärde album år 2018 och kommer säkerligen att skörda ytterligare framgångar under de närmsta åren.

 

Kent

Kent var ett mycket populärt rockband som på slutet alltid drog fulla hus då det var dags för en konsert. Bandet Kent grundades i början på 1990-talet i Eskilstuna av bland annat Joakim Berg, Thomas Bergqvist, Markus Mustonen, Martin Sköld och Sami Sirviö. Efter att Thomas Bergqvist hoppade av bandet så ersattes han av Martin Roos och senare också av Harri Mänty, då Martin Roos också lämnade bandet. Kents första album kom år 1995 och därefter har man släppt flera album och singlar. Det var med låten Kräm som man slog sig in på hitlistorna och därefter så har det blivit en del ytterligare låtar som kommit in på trackslistorna. Kent gjorde en lång avskedsturné år 2006 för att hedra och säga adjö till sina fans runt om i landet. Dock ryktas det om att en återförening är på gång.

Kent har lyckats med bedriften att sälja över 2,3 miljoner album, vilket ingen annan rockgrupp har lyckats mäkta med i Skandinavien. Det gör Kent till en av tidernas främsta rockband i Sverige.

Lämna en kommentar