Om Bandet

Sugarplum Fairy är ett svensk rockband som bildades i Borlänge år 1998. Det var de två bröderna Victor och Carl Noren, som tidigare utgjorde popbandet The Yogas, som de bildade på sitt lantställe året innan, som tog initiativet till att bilda Sugarplum Fairy. Victor och Carl Noren är bröder med Gustaf Noren, som spelade med bandet Mando Diao. Bröderna har också spelat tillsammans med sin kusin, Peo Noren, som är hiphopartist och uppträder under artistnamnet Prop Dylan.

Efter sommarlovets slut så kontaktade de sin kompis Kristiand Gidlund, som är trummis, och han var snabbt med på noterna. Debuten skedde på en skolfest i Borlänge år. Efter att de hade sett Sugarplum Fairy uppträda på ett imponerande sätt så gick också David Hebert och Jonas Karlsson med i bandet, som nu blev fulltaligt.

Sugarplum Fairy fick en hel del spelningar de första åren och blev ersättningsband för The Libertines, som var tvungna att ställa in en konsert på Accelerator The Big One i Stockholm år 2002. Nu började Sugarplum Fairy att uppmärksammas av de lokala tidningarna som börjare skriva om bandet och recensera det. Oftast fick Sugarplum Fairy goda recensioner och blev till slut än mer uppmärksammade utanför Borlänge i takt med att de började bli ett etablerat svensk rockband. Efter spelningen på The Big One i Stockholm kom de i kontakt med musikproducenten Ronald Bood som hjälpte till med att ordna ett skivkontrakt.

Det skulle dröja fram till år 2002 då de slutligen fick ett skivkontrakt och kunde börja arbeta med sitt första album. År 2004 släpptes den första plattan, En EP, med låten Stay Young, vilket nådde stora framgångar, inte bara på trackslistan i Sverige utan var också den mest spelade låten i Japan under år 2005. Därefter släpptes det första albumet, Young & Armed och med låtar från detta album så turnerade man runt i både Japan och Tyskland. Bandets största hits var Sweet Jackie, som var en flitigt spelad låt både på svenska som tyska trackslistan. Sugarplum Fairy släppte genom åren ytterligare 2 album och ett flertal singlar, med varierande framgång. Dock fick deras sista album enbart positiva recensioner i tidningarna samtidigt som bandet nominerades för 3 stycken Rockbjörnen.

Bandet spelade fram till och med år 2013, då bandets medgrundare och trummis Kristian Gidlund gick bort av sviterna från cancer.

Bandmedlemmar

Sugarplum Fairy grundades av bröderna Carl och Victor Noren och Kristian Gidlund år 1998. Kort därefter anslöt även Jonas Karlsson och David Hebert till bandet, vilket gjorde att man nu var ett fullvärdigt rockband.

Victor Noren född 1985

Victor Noren är bror till Carl Noren, som också är medlem i bandet, men också bror till Gustaf Noren som var med i bandet Mando Diao. Det innebär att Victor kommer från en musikalisk familj där både bröder och en kusin, Peo Noren, har rönt en del framgångar, både i Sverige men också internationellt.

Victor Noren är bandets sångare men spelar också på gitarr och slagverk.

Carl Noren född 1983

Carl Noren, bror till Victor ovan, spelar gitarr, orgel, munspel och står för bakgrundssången.

Kristian Gidlund född 1983

Kristian Gidlund är en av medgrundarna av bandet och var med ända fram till år 2013 då han gick bort i cancer. Kristian var bandets trummis.

Jonas Karlsson född 1985

Jonas Karlsson kom tillsammans med David Hebert in senare i bandet. Jonas spelar gitarr och hjälper till med både stödsång och bakgrundssång.

David Hebert född 1986

David Hebert är bandets basist och kom in tillsammans med Jonas Karlsson efter att ha sett Sugarplum Fairys debutkonsert.