Det förmånligaste kreditkortet | Vilket är det?

Hur långt är ett snöre, och vilket är det mest förmånliga kreditkortet? Det är två svåra frågor, men den sistnämnda kan man faktiskt svara på. Det gäller bara att granska sitt eget inköpsmönster. I den här artikeln pratar vi om hur du hittar det förmånligaste kreditkortet för dig, beroende på hur ditt konsumtionsmönster ser ut.

Notera att det är viktigt att jämföra alla kreditkort innan du väljer att skaffa kreditkort. Det gör du bäst på en jämförelseportal för kreditkort, likt den vi precis länkade till.

 

Det finns fem typer av kreditkort

 

1. Kreditkort med bonus (Bonuskort)

Med bonuskort samlar du poäng som du antingen kan växla in mot produkter likt resor eller presentkort, och ibland kan du även få riktiga pengar tillbaka som du kan använda för att betala tillbaka på din månadsfaktura. Det kallas för cashback. Ett bonuskort passar bäst för dig som spenderar mycket pengar med kortet, för då får du som mest bonus och/eller cashback.

 

2. Kreditkort för bränsle (Bensinkort)

Bensinkort är ett kreditkort som ger dig rabatt på bränsle, såsom bensin eller diesel. Kortet ges i regel ut av en bensinkedja likt Circle K, och passar bäst för personer som reser mycket och har höga bränslekostnader. Alla svenska bensinkort har slopade årsavgifter, men tänk på att du ska tanka på en och samma bensinkedja.

Circle K-kortet ger ingen bonus när du tankar hos Shell och vice versa. Så skaffa ett bensinkort hos den kedja du tankar hos mest frekvent.

 

3. Kreditkort för resor (Resekort)

De så kallade resekorten utfärdas i regel av flygbolag likt Norwegian. En väl utformad reseförsäkring inkluderas nästan alltid, och det är inte ovanligt att du får tillgång till reseförmåner likt lounge och/eller concierge service. Ett resekort passar bäst för personer som reser ofta och långt, och använder sitt kort för att betala flygresan samt de strökostnader som uppstår under resan.

 

4. Kreditkort för mat (Matkort)

De så kallade matkorten är kreditkort som ger dig förmåner likt bonus och rabatter när du handlar hos en matkedja, likt Coop eller ICA. Ett kreditkort för mat passar bäst för stora familjer med stora matkostnader, som gillar att handla i samma butikskedja. 

 

5. Kreditkort för shopping (Shoppingkort)

Ett shoppingkort passar bäst för personer som gillar att handla på nätet. Främst då rabatter och erbjudanden inkluderas, men även för att det är vanligt att du får ta del av en eller flera kostnadsfria köpförsäkringar. Några av de bästa köpförsäkringarna inkluderar en kostnadsfri prisgaranti, samt en kostnadsfri allrisk (drulleförsäkring) för hemelektronik.

 

Går det att kombinera flera kreditkort?

Det är fullt möjligt att skaffa fler än ett kreditkort, men det gäller samtidigt att du kombinerar kreditkorten på rätt sätt. Att kombinera ett kreditkort med låg valutaväxlingsavgift, som är bra att ha med sig på resan med ett kreditkort med starka shoppingförmåner i svenska e-butiker är en bra idé.

Men att exempelvis skaffa två bensinkort är helt meningslöst, då är det bättre att bestämma sig för att bli stammis hos en bensinkedja och köra på ett kreditkort för bränsle hos favoritkedjan i stället.

 

Är det alltid en bra idé med ett kreditkort?

Om du vet hur du nyttjar kreditkort på rätt sätt är det en bra idé att skaffa ett kreditkort, men om du sitter i en dålig ekonomisk sits ska du avstå från att skaffa ett kort med kredit. Det är enkelt att hamna i en skuldfälla, i synnerhet om man lånar pengar med sitt kreditkort. Räntesatsen är nämligen relativt hög, och ligger på cirka 15 procent årligen.

Notera att det inte tillkommer några ränteavgifter om du betalar hela det belopp som uppges på månadsfakturan, men för att göra det måste du samtidigt ha en god ekonomi. Så om du känner att du lever på marginalen, då finns det andra ekonomiska insatser som är viktigare jämfört med att skaffa ett kreditkort.

Din kommuns budget och skuldrådgivning är en bra resurs om du känner att du vill ha hjälp med att strukturera upp din ekonomi. Det kan du läsa mer om hos Konsumentverket.

Lämna en kommentar